czwartek, 11 lipca 2013

CHURROS Przepis

Na dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień polecam churros - pyszne hiszpańskie ciasteczka idealnie smakują z gorącą czekoladą - warto wypróbować:)

                                    CHURROS

SKŁADNIKI:
- 20 dag. mąki,
- 1 szkl. wody,
- 5 dag smalcu lub masła,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- olej do głębokiego smażenia,
- cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Ciasto przygotować poprzedniego dnia według następującego przepisu: zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Trochę ostudzić i dokładnie połączyć z roztrzepanymi widelcem jajkami, odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garku. Napełnić szpryce ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać.

   Que aproveche!!!!!!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz